Vidite prvi

ZAVRšEN SASTANAK S DOBAVLJAČIMA

Tijekom ovog tjedna predstavnici vlade FBiH sastat će se s upravom Konzuma

Autor:Prvi.tv
Objava:17.4.2017. 14:10
Tijekom ovog tjedna predstavnici vlade FBiH sastat će se s upravom Konzuma
Učitavanje medija preglednika ...

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je danas nakon sastanka sa predstavnicima bosanskohercegovačkih tvrtki dobavljača Agrokora da će Vlada FBiH razmotriti usvajanje regularnog okvira za stabilizaciju poslovanja Konzuma, ako sastanci s predstavnicima te tvrtke ne budu polučili zadovoljavajuće rezultate. 

Dodao je kako će tijekom ovog tjedna Vlada FBiH održati sastanak s predstavnicima uprave Konzuma u BiH, dok će idućeg ponedjeljka biti održan sastanak kojem će nazočiti sudionici današnjeg sastanka i uprava Konzuma. 

Zukić je rekao da je sad potrebno zaštititi radnike i dobavljače Konzuma, te banke ali i sam Konzum kako bi mogao normalno funkcionirati. 

Sastanku su nazočili predstavnici tvrtki Coca Coca, AS Jelah Group, Ataco, Violeta, Orbico, Megamix, Milkos, Meggle, Perutnina Ptuj, Akova i Bimal Brčko, te Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, Raiffeisen Banke BiH i Gospodarske komore Federacije BiH.

Ministar Zukić rekao je novinarima nakon sastanka kako je svima u interesu da Konzum nastavi raditi i da mu se isporučuje roba, no činjenica je da ta Agrokorova tvrtka u ovomu trenutku dobavljačima duguje oko 130 milijuna konvertibilnih maraka (oko 66,5 milijuna eura) i svi žele znati kako i kada mogu naplatiti dospjele dugove i kakva bi mogla biti dinamika plaćanja ubuduće.

"Pokušavamo osigurati normalno poslovanje Konzuma i stvaranje pretpostavki za sanaciju krize", kazao je Zukić.

Pojasnio je kako je procjena svih velikih dobavljača da stanje u Konzumu BiH traži stalni nadzor, a postignut je dogovor da predstavnici federalne vlade u kontaktu s članovima Uprave te tvrtke ovoga tjedna pokušaju postići dogovor o modalitetima budućega poslovanja, koji bi onda bio potvrđen u izravnom dogovoru s dobavljačima i kreditorima.

"Mora biti fer odnos. Dobavljači su spremni ući u rizik i osigurati nastavak isporuke robe, no moraju imati jamstvo plaćanja", kazao je Zukić.

Bude li postignut takav dogovor, drži ministar, bio bi to "prag izlaska iz sadašnje krize", a ako ga ne bude, morat će se posegnuti za "alternativnim metodama", no, Zukić nije želio pojasniti što bi to točno značilo. Kazao je kako se u BiH za sada ipak ne razmišlja o nekom novom regulatornom okviru. odnosno donošenju zakona poput onoga za kakvim je posegnula vlada Slovenije u cilju zadržavanja kontrole nad financijama Mercatora. 

U slučaju BiH to bi, kako je sugerirao Zukić, bilo vrlo komplicirano zbog složenog ustroja države. Izrazio je nadu kako će rješavanju krize pomoći sastanak ministara iz država regije u kojima posluje Agrokor, a koji je najavljen za srijedu u Beogradu.

Predsjednica Sindikata trgovine FBiH Majda Beširević kazala je kako je očevidan strah velikog broja Konzumovih zaposlenika za njihova radna mjesta, upozoravajući kako se takvo ozračje ne može dugo tolerirati, iako za sada nema naznake masovnih otpuštanja prouzročenih krizom u Agrokoru.

U tom sindikatu raspolažu informacijom da je do sada zatvorena samo jedna Konzumova trgovina i to u Mostaru, gdje je bez posla ostalo pet radnica, a još oko 80 ugovora sklopljenih na određeno vrijeme nije produženo.

"Sve druge informacije u medijima su neprovjerene, no, već nam se javljaju radnici koju su u panici", kazala je Beširević.

Komentari
Broj komentara:0