Vidite prvi

NEZAPOSLENOST

Suradnja privrede i obrazovanja otvara mogućnost za smanjenje nezaposlenosti

Autor:Prvi.tv
Objava:17.10.2017. 11:44
Suradnja privrede i obrazovanja otvara mogućnost za smanjenje nezaposlenosti
Učitavanje medija preglednika ...

Dualni sustav obrazovanja postao je brend i njegovo poznavanje od ključne je važnosti naročito u zemljama koje provode reformu obrazovnog sustava, a radi se o uskoj suradnji privrede i obrazovanja, koja otvara mogućnost za smanjenje nezaposlenosti - istaknuto je danas u Privrednoj komori Kantona Sarajevo (PKKS) .

PKKS je zajedno s Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih KS-a, koje je ujedno i partner na projektu, organizirala dvodnevnu studijsku posjetu u okviru projekta " Learning by Doing", a koji financira Europska unija kroz Dunavski transnacionalni program.

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta u oblasti stručnog obrazovanja kroz formiranje regionalnih, nacionalnih i transnacionalnih partnerstava kako bi se olakšala tranzicija k dualnom sustavu obrazovanja u zemljama dunavske regije.

Pored BiH, učesnici projekta iz Slovačke, Srbije, Češke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Ukrajine u studijskoj posjeti će sa lokalnim partnerima razmijeniti znanja, iskustva, ali i identifcirati izazove s kojima se susreću lokalni partneri.

Predsjednik PKKS Muamer Mahmutović je kazao da su previđene posjete srednjim stručnim školama energetike, poljoprivrede, kao i Srednjoj tehničkoj školi grafičkih tehnologija, a obići će i firme u kojima se obavlja praktični dio obuke.

Predstavnik GIZ-a Mirza Jusufović govorio je o dualnom obrazovanju i njegovim mogućnostima u obrazovnom sistemu u BiH.  

- Pojam dualnog obrazovanja asocira na razvijene zemlje gdje je nastao. Usvajanje dualnog sustava sličnog austrijskom, njemačkom ili švicarskom sustavu srednjeg stručnog obrazovanja zavisi od niza uslova i zemlje koje provode reformu obrazovnog sistema trebaju poznavati njegove osnove i principe – kazao je Jusufović, dodajući da ovaj sustav treba omogućiti efikasnije obrazovanje i zapošljavanje mladih.  

Komentari
Broj komentara:0