Vidite prvi

pratimo trendove

Šta se u marketingu promijenilo od 2018. godine, a da niste primjetili

Autor:Prvi.tv
Objava:4.6.2018. 18:08
Šta se u marketingu promijenilo od 2018. godine, a da niste primjetili
Učitavanje medija preglednika ...

Sada kada smo prešli veliki dio 2018. godine, pravo je vrijeme da se provjeri koji će trendovi uspjeti da se zadrže duže vrijeme.

Činjenica je da je sadržaj postao oblast koja najviše raste u marketingu i taj trend izgleda neće prestati u skorije vrijeme. Međutim, i sam sadržaj se razvija, i marketinški stručnjaci bi trebalo da usredsrede svoje napore da prate taj segment, smatra Steve Conway, stručnjak za marketing sadržaja u kompaniji „Agility". Ako želite da ostanete korak ispred konkurencije, evo promjena u sadržaju na koje bi, kako on preporučuje, trebalo da se usredsredite.

Transformacija sadržaja

Nije tajna da je jedan od glavnih faktora koji utiču na marketing i sadržaj koji ga sada pokrec´e – pitanje personalizacije.

Ovaj oblik marketinga „jedan na jedan" nije nov, ali uz porast automatizacije i vještačke inteligencije, personalizirani sadržaj postaje ključna vrijednost za marketinšku strategiju u 2018. godini i ubuduće.

„Kako personalizirani marketing povec´ava stope konverzije i do 20%, jasno je da su dani generičkog sadržaja stvar prošlosti. Vaša kompanija treba da se koncentrira na akumulaciju podataka, koja je ključ za personalizaciju", kaže Conway.

„Izgradite svoju bazu podataka polako i na prirodan način i moc´i c´ete da usmjerite svoj marketing na ključne pojedince koji mogu da vam pomognu u prodaji vaših proizvoda i usluga", dodaje on.

Važnost mobilnog marketinga

Tržište mobilnih uređaja je u mnogome transformiralo načine na koje c´e službe za odnose sa javnošc´u i marketinški sektori ubuduće funkcionirati, a izgleda da se ta transformacija i dalje nastavlja.

"Ipak, iako PR stručnjaci i marketinški sektori koncentriraju svoje napore na optimizaciju web siteova za mobilne uređaje, oni ne prave mentalne skokove koji su neophodni za prepoznavanje upravo onoga što je dovelo do povećanja upotrebe mobilnih uređaja", kaže Conway. 

Kako raste popularnost glasovnih pretraživača (do 20 posto trenutnih pretraživanja na Googlu se obavlja putem glasa) i sam sadržaj c´e morati da se promijeni. Glasovna pretraživanja putem mobilnih uređaja ili putem kuc´nih uređaja kao što su Echo ili Home razlikuju se od otkucanih pretraga po strukturi rečenice. Zbog toga je potrebno da manje razmišljate o ključnim riječima, a više o odgovoru na vokalizirana pitanja.

Uz sve to, treba imati na umu da pripadnici milenijumske generacije postaju ekonomski najmoćniji kupci, a oni sve više prihvataju i koriste vokalne funkcije na internetu, bilo putem Google Asistenta, Alekse ili Siri.

„Ovo je rastuc´i trend koji će izgleda biti dominantan u marketinškom svijetu u narednih nekoliko godina", ističe Conway

Kratak vizualni sadržaj
Društveni mediji preuzimaju sve vec´u količinu prometa i prijete da preuzmu primat nad  pretraživačima i tako postanu  glavno sredstvo za pronalaženje novih tržišta.

To je jedan od glavnih razloga zašto stručnjaci za marketing koriste sve krac´i, a sve više vizualni sadržaj, bez obzira na to da li su u pitanju info-grafici ili video-materijali.

„Mlađe generacije češc´e gledaju, ‘lajkuju’ i dijele sadržaj ukoliko je on lak za dijeljenje i relevantan za njih, iako su starije generacije još uvijek sklone detaljnijim pisanim sadržajima", kaže Conway.

Šta možete da očekujete u budućnosti?
Prema Conwayu, marketinški stručnjaci u budućnosti treba da očekuju da će se sadržaj „pakovati" u formate koje je lakše da pregledate i primite. Informacije će biti lako dostupne i jasne, a brendiranje će biti na čelu svih sadržaja.

Zato mnoga preduzec´a sve više zapošljavaju stručnjake za digitalni marketing koji mogu da stvore jedinstvena iskustva i sadržaje koje će njihova ciljana publika rado da gleda, čita i dijeli.

Sa upečatljivim marketinškim strategijama koje se fokusiraju na brend i emocije, daleko je veća vjerovatnoća da ćete potaknuti posjete web sitea, a uz pravilno upravljanje podacima možete lakše da pristupate novoj publici. Osim toga, dobar i vrijedan sadržaj koji je plasiran na pravim kanalima u pravo vrijeme omogućuje vam da stvarate dublje veze sa svojim ciljanim potrošačima. 

Rast sadržaja kao ključnog marketinškog alata nije novi fenomen, ali taj sadržaj se razvija. „Ako želite da ostanete na vrhu kao stručnjak za marketing, onda je vrijeme da se fokusirate na sadržaj kao vaš glavni marketinški alat i prilagodite strategije trendovima koji se razvijaju od 2018. godine", kaže Conway pišu NN.

Komentari
Broj komentara:0