Vidite prvi

sve bi preselio u hrvatsku

Srpski tajkun oduševljen svojim poslovanjem u Hrvatskoj

Autor:Prvi.tv
Objava:29.6.2018. 9:37
Srpski tajkun oduševljen svojim poslovanjem u Hrvatskoj
Učitavanje medija preglednika ...

Petar Matijević, vodeći srpski poljoprivredni poduzetnik, poznat i kao tamošnji "kralj mesa", na sva usta je nahvalio uvjete poslovanja u našoj zemlji. Matijević, inače i sam porijeklom iz Hrvatske, kupio je prije tri godine 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u blizini Vukovara i Vinkovaca, a s obzirom na sve komplimente, investicija mu se, očito, jako dobro isplaćuje. Inače, u Srbiji, obrađuje čak 30.000 hektara.

"Kada bih sada mogao promijeniti, i da istu površinu koju obrađujem u Srbiji obrađujem u Hrvatskoj, gdje bi mi bio kraj?", upitao se Matijević .

"Uvjete poslovanja, naravno, možemo usprediti, ali mora se imati u vidu da je Hrvatska zemlja članica EU. Istina, po bogatstvu tek pretposljednja, ispred Bugarske, ali i unatoč tome je u znatno boljoj poziciji nego Srbija. Samim tim, i uvjeti poslovanja za poljoprivrednike u Hrvatskoj su mnogo bolji", dodao je, a kao komparative prednosti ističe visinu poticaja te subvenciju za kupnju plavog dizela.

Poslovao je i s Ivicom Todorićem, od kojega je u Srbiji otkupio u otkupio zemljišta Todorićevog Dijamanta. Jedina prednost Srbije, kaže, cijena je rada.

"U Srbiji je samo radna snaga jeftinija. Ni ta razlika, međutim, nije tako velika da bi mogla pokriti ostale prednosti u Hrvatskoj. Čak je i zemljište u Srbiji skuplje nego u Hrvatskoj, i to za dvije do tri tisuće eura po hektaru", otkrio je za Agrofin.

 

Komentari
Broj komentara:0