Vidite prvi

zara

Prihodi najvećeg modnog lanca na rekordnoj razini, ali ...

Autor:Prvi.tv
Objava:14.6.2018. 9:08
Prihodi najvećeg modnog lanca na rekordnoj razini, ali ...
Učitavanje medija preglednika ...

Španjolski modni lanac Inditex izvijestio je u srijedu o skromnom rastu prihoda u prvom fiskalnom tromjesečju pod utjecajem jakog eura.

Iako su prihodi najvećeg modnog lanca u svijetu u razdoblju od veljače do travnja dosegnuli rekordnih 5,7 milijardi eura, uvećani su samo dva posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje zbog nepovoljnog utjecaja valutnih tečajeva.

Kada se isključi taj utjecaj uvećani su sedam posto. Jaki euro nepovoljno je utjecao na profitabilnost vlasnika Zare koji više od polovine prihoda generira izvan eurozone, a u izvješćima ih knjiži u eurima.

Zbog centraliziranog modela nabave i distribucije veliki dio troškova također je iskazan u eurima. Bruto marža porasla je pak na godišnjoj razini za 0,68 postotna boda, na 58,9 posto, unatoč 16-postotnom skoku eura u tom razdoblju.

EBITDA je uvećana jedan posto, na 1,13 milijardi eura. Za dva posto je uvećana neto dobit, na 668 milijuna eura. Inditex je u prvom financijskom tromjesečju otvorio nove trgovine na 36 tržišta i pokrenuo internetsku prodaju u Australiji i Novom Zelandu.

Na kraju travnja imali su ukupno 7448 trgovina, 27 manje nego na kraju siječnja, jer su odlučili zatvarati manje trgovine i fokusirati se na velike prodajne centre kao dopunu web shopu. Poslovno izvješće za prvo tromjesečje pokazuje i da su u prvih šest tjedana drugog fiskalnog tromjesečja prihodi Inditexa rasli 9 posto piše poslovni.hr

Komentari
Broj komentara:0