Vidite prvi

livno

Potpisan ugovor o izgradnji zajedničkog skladišta za zrenje livanjskog sira

Autor:Prvi.tv
Objava:29.11.2018. 15:10
Potpisan ugovor o izgradnji zajedničkog skladišta za zrenje livanjskog sira
Učitavanje medija preglednika ...

U sklopu projekta "Proizvodnja tradicionalnog domaćeg livanjskog sira" u četvrtak je potpisan ugovor o izgradnji zajedničkog skladišta za zrenje sira i pripremu za plasman.

Vrijednost ugovora je oko 250.000 maraka, a izvođač radova, odabran putem javnog natječaja, bit će livanjsko poduzeće G&M Semren.

Livanjski gradonačelnik Luka Čelan podsjetio je kako se 2016. godine krenulo s provedbom projekta "Proizvodnja tradicionalnog domaćeg livanjskog sira".

Riječ je o projektu za koji je Općina Livno zajedno s Udrugom proizvođača autohtonog livanjskog sira "Cincar" aplicirala kod Češke razvojne agencije i za čiju su realizaciju odobrena sredstva u iznosu od oko 1,3 milijuna maraka.

- Krajnji cilj ovog projekta je osigurati malim proizvođačima livanjskog sira lakše poslovanje i legalno sudjelovanje na tržištu. Projektom su stvoreni bolji uvjeti, a nakon što smo zajedno izgradili ili obnovili deset mini mljekara, danas smo svjedočili potpisivanju ugovora za izgradnju zajedničkog skladišta za zrenje sira i pripremu za daljnji plasman proizvoda, kao i zadruge za daljnje poslovanje - istaknuo je gradonačelnik Čelan.

U ime Češke razvojne agencije nazočnima se obratio konzultant Jan Pejrila, kazavši kako bez podrške i suradnje Grada Livna i Udruge "Cincar" ne bi bilo moguće realizirati projekt koji doprinosi poboljšanju proizvodnje sira u Livnu i postizanju standarda koje zahtjeva Europska unija kako bi se sir mogao naći na tržištu diljem Europe.

Proizvođačima livanjskog sira, u sklopu realizacije projekta, isporučena je i tehnička oprema za mljekare, omogućeno im je školovanje te studijska posjeta Slovačkoj. Također, otvoren je županijski Zavod za hranu i veterinarstvo.

- Svim aktivnostima kroz ovaj projekt livanjski najpoznatiji proizvod dobit će na dodatnoj popularnosti i zauzet će mjesto na tržištu koje svojom kvalitetom i zaslužuje - poručio je gradonačelnik Čelan.

Komentari
Broj komentara:0