Vidite prvi

turizam

Potpisan sporazum za projekt turističkog razvoja područja Starog mosta u Mostaru

Autor:Prvi.tv
Objava:27.6.2018. 16:40
Potpisan sporazum za projekt turističkog razvoja područja Starog mosta u Mostaru
Učitavanje medija preglednika ...

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i šef kancelarije Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u Bosni i Hercegovini Siniša Šešum potpisali su sporazum o implementaciji projekta "Održivi turistički razvoj na lokalitetu svjetske baštine, područje Staroga grada Staroga mosta u Mostaru".

Za ovaj projekat Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdvojilo je 100.000 KM i zajednička je odluka ovog ministarstva i UNESCO-a da, u suradnji s lokalnim zajednicama, rade na dostizanju Ciljeva održivoga razvoja 2030, SDG 2030 Agenda i istovremeno unapređuju održivo korištenje lokaliteta svjetske baštine u BiH.

- Grad Mostar svake godine bilježi povećanje broja turista, mada ne postoji pouzdana statistika o ostvarenoj ekonomskoj dobiti. U nedostatku pravilnog upravljanja ovim segmentom, Mostar gubi ogromne prihode od turizma - istakla je Đapo.

Zabrinjavajuće je da Grad Mostar, zbog nepostojanja odgovarajuće Strategije upravljanja turizmom na području Svjetske baštine, ostvaruje vrlo male prihode koji bi prema broju posjeta mogli biti mnogo veći.

Također, procijenjeno je da Mostar gubi oko četiri milijuna KM zbog nepostojanja planskih dokumenata i zato zaslužuje da dobije ovaj projekt, priopćio je Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Šef ureda UNESCO-a Siniša Šešum kazao je da će jedan od ciljeva Strategije biti i jačanje statistike vezan za posjete i noćenja u Mostaru, a bit će razvijeni i odgovarajući mehanizmi za prikupljanje prihoda od turističke aktivnosti.

Također, bit će realizirana obuka iz menadžmenta turizma za turističke i kulturne radnike, obuka o javno-privatnom partnerstvu i analiza najboljih praksi za turističke radnike upravo u cilju dobrog upravljanja i razvoja turizma, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Komentari
Broj komentara:0