Vidite prvi

BIH U 'MAGAREĆOJ' KLUPI

Počeo summit Europske unije i zapadnog Balkana

Autor:Prvi.tv
Objava:12.7.2017. 12:20
Počeo summit Europske unije i zapadnog Balkana
Učitavanje medija preglednika ...

Sastankom ministara privrede, ekonomije i trgovine, jutros je i formalno počeo summit Europske unije i država zapadnog Balkana u Trstu.

Uz izuzetne mjere sigurnosti, koje su uključivale totalnu blokadu strogog centra grada, ali i tršćanske luke, summit je počeo s velikom neizvijesnošću hoće li Bosna i Hercegovina ipak pristupiti Transportnoj zajednici ili ne.

Problem je, kako se pisalo, odbijanje entiteta Republika Srpska, da BiH bude dio te tvorevine koja bi formalno trebala početi s radom odmah nakon summita u Trstu.

Vlada RS zahtijeva da BiH bude predstavljena u Transportnoj zajednici po principu rotacije, što je neprihvatljivo za Vijeće ministara i Vladu Federacije, te da se ne dopusti željezničkim kompanijama iz EU ulazak u BiH, što je potpuno neprihvatljivo i Europskoj komisiji.

Ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko (SBB) od jutros je u intenzivnim razgovorima s europskim dužnosnicima kako bi se pokušalo iznaći rješenje kojim bi BiH ipak potpisala protokol o formiranju Transportne zajednice i time postala jedan od njenih osnivača i sudionika u radu.

Ako ne uspije, Zajednica će biti formirana bez BiH, a naša zemlja izgubit će najmanje 100 milijuna KM. Toliko, naime, vrijede projekti koji su ponuđeni i inicijalno prihvaćeni na pripremnim sastancima summita, prenosi Klix.ba.

Sada, kada BiH opstruira formiranje Trgovinske zajednice, vrlo je moguće da, kao odgovor Europska komisija ni ne razmatra bh. projekte, već novac preusmjeri drugim državama zapadnog Balkana.

I to bi bio početni gubitak.

Jučer su iz Brisela poručili kako će se danas obznaniti i dodatni godišnji "značajni financijski fond" za države zapadnog Balkana.

Ukoliko BiH ne pristupi Transportnoj zajednici, neće - po svemu sudeći - imati ni pristup ovom novom fondu.

Institucije EU pripremaju dodatna financijska sredstva za Balkan u iznosu od barem 2 milijarde eura na godišnjoj razini.

BiH summit u Trstu dočekuje u "magarećoj klupi".

Osim problema s Transportnom zajednicom, neusvajanje dodatnih akciza na gorivo jedna je od tema o kojoj će bh. dužnosnici razgovarati sa svojim sugovornicima.

Bilo bi zanimljivo pratiti na licu mjesta kako nesposobni Denis Zvizdić objašnjava sugovornicima seriju neuspjeha koju je, kao i njegova stranka, napravio na ovom planu.

No, summit ide svojom planiranom stazom neovisno od BiH.

U Trst su doputovali kancelarka Njemačke Angela Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Tu su i predsjednici država ili vlada šest balkanskih država, te njihovi ministri vanjskih poslova, transporta i privrede.

Osim Europske komisije, čiju delegaciju predvodi Federica Mogherini, ovdje su i predstavnici svih važnijih financijskih institucija Europe, predstavnici Vlada Austrije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Velike Britanije...

Uz njih, važnu ulogu na summitu imaju i predstavnici civilnog društva i udruženja mladih.

Paralelno s formalnim sastancima, teku forumi civilnog društva i mladih zapadnog Balkana i EU. Press konferencijom premijera Italije Paola Gentilonia oko 19 sati, summit bi trebao završiti rad. Naredni skup ove vrste planiran je u Londonu sljedeće godine.

Komentari
Broj komentara:0