Vidite prvi

pčelarstvo

Pčelari iz cijele regije zajedno u borbi protiv patvorenog meda

Autor:Prvi.tv
Objava:27.8.2018. 15:10
Pčelari iz cijele regije zajedno u borbi protiv patvorenog meda
Učitavanje medija preglednika ...

Predstavnici Saveza pčelara Federacije BiH i Saveza udruženja pčelara Republike Srpske su, uz podršku USAID/Sweden FARMA II Projekta, učestvovali na zajedničkom sastanku predstavnika pčelarskih udruženja iz cijele regije koji održan u okviru 56. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrane u Gornjoj Radgoni u Sloveniji.

Tom prilikom je potpisana zajednička Deklaracija o ugroženosti pčela i borbi protiv krivotvorenih pčelinjih proizvoda, a  Deklaraciju su potpisali pčelari iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

- Konstatiramo da se poljoprivredno okruženje mijenja i to u pravcu sve veće ugroženosti pčela i ostalih oprašivača. Glavne poteškoće su sve veća prisutnost intenzivne poljoprivrede, velika upotreba pesticida, globalne klimatske promjene, kao i nove bolesti pčela. Na tržištu se pojavljuje falsifikovani med, koji često nije proizvod pčela i nije rezultat rada pčelara, kao i med nepoznatog izvora, koji potrošače zavaravaju, a za pčelare predstavljaju nelojalnu konkurenciju - poručuju pčelari.

Pčelari traže proglašenje medonosnih pčela ugroženom vrstom i donošenje mjera za njihovu zaštitu, zagovaraju aktivno osvješćivanje potrošača o značaju konzumiranja lokalno proizvedenih pčelinjih proizvoda. Pozivaju nadležne službe na nacionalnom nivou i na nivou Europske unije da intenzivnije sprečavaju pojavu falsificiranog meda na tržištu i prema potrebi mijenjaju zakonodavstvo o obilježavanju meda.

 

Komentari
Broj komentara:0