Vidite prvi

AGENCIJA ZA JAVNE NABAVKE BIH

Održana radionica ''Promocija centralnih nabavki na županijskoj razini''

Autor:Prvi.tv
Objava:28.6.2017. 13:31
Održana radionica ''Promocija centralnih nabavki na županijskoj razini''
Učitavanje medija preglednika ...

U okviru implementacije projekta  čiji je cilj pomoć  organima županije  Federacije BiH u razvijanju centralnih javnih nabavki, Svjetska banka je u suradnji s Agencijom za javne nabavke BiH organizirala radionicu u periodu 19.-20.06.2017 na temu „Promocija centralnih javnih nabavki na županijskoj razini" u Sarajevu.

Na radionici je sudjelovalo oko 30 predstavnika svih županija,predstavnika Svjetske banke te Agencije za javne nabavke BiH,  između ostalih i šefica ureda Svjetske banke u BiH gđa. Tatiana Proskuryakova  te direktor Agencije za javne nabavke gdin. Đenan Salčin.

Dogovoreno je da će u ovoj fazi projekta eksperti ispred Svjetske banke uz podršku Agencije za javne nabavke odrediti četiri županije  koje će biti dio Pilot Projekta-osnivanje centralnih nabavnih organa na županijskoj razini. Predstavnici AJN i Svjetske banke smatraju da bi se do  travnja  iduće godine moglo krenuti sa stvarnim nabavkama po sustavu centralnih nabavki.

Na radionici su predstavnicima županija  predstavljena dva modela funkcioniranja  centralnih nabavki i to centralni nabavni organ  koji bi značio formiranje nezavisnog nabavnog organa  ili zajedničke nabavke odnosno zajedničko provođenje javne nabavke svih županija.  S obzirom na jako puno raznolikosti u trenutnom funkcioniranju, županije će moći odabrati jedan od dva navedena modela. Na radionici se većina predstavnika županija izjasnila za model formiranja „centralnog nabavnog organa", ali naravno krajnju odluku će donijeti županijske vlade..Županije  će u narednih 30 dana dostaviti usaglašeni akcijski plan po županijama  te strategiju centralne javne nabavke.

Naime, pokretanje centraliziranih javnih nabavki na županijskoj razini je očekivana reforma iz Strategije javnih nabavki za period 2016-2020 godina. Glavni cilj centralizacije javnih nabavki su uštede na financijskoj razini planu ljudskih resursa koji provode ove procedure.

Centralizirane avane nabavke su u susjednim zemljama kao i Europi, već provode baš zbog efikasnije kontrole trošenja javnih sredstava i boljih uvjeta,

Inače ovo je druga faza projekta razvijanja centraliziranih nabavki na županijskoj razini , prva faza se odnosila na prikupljanje podataka i informacija o godišnjem obimu nabavki po županijama, priopćeno je iz Agencije za javne nabavke BiH.

Komentari
Broj komentara:0