Vidite prvi
prvi cestitka 970*90

INOVATIVNE IDEJE

Nagrade Njemačke gospodarske komore za Katarinu d.o.o iz Mostara

Autor:Prvi.tv
Objava:16.10.2017. 14:10
Nagrade Njemačke gospodarske komore za Katarinu d.o.o iz Mostara
Učitavanje medija preglednika ...
1

Stručnjaci upozoravaju kako, u usporedbi s Europom, u zemljama naše regije u prosjeku na cestama pogine tri puta više osoba, a godišnji prosjek poginulih je oko 380 ljudi. Nadalje, statistika svjedoči kako je u samo posljednje dvije godine načinjeno više od 200.000 prometnih prekršaja i kako strani državljani, zapravo, svakodnevno prave različite prekršaje, a ne snose gotovo nikakve posljedice. Zapanjujući je i podatak da, ukoliko neregistrirano vozilo načini bilo kakav prekršaj u prometu, npr. Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini propisuje kazne od 500 do 10.000 KM, a šteta koju čine državi nerijetko se mjeri i u desecima tisuća maraka. Ne treba biti veliki analitičar ili statističar da se uvjerimo kako su ovi podaci uistinu zabrinjavajući i kako je nužno učiniti nešto povodom toga.

Prepoznavši  navedenu problematiku, MUP ŽZH je u svoje svakodnevno obavljanje aktivnosti uveo informacijski sustav za provedbu zakona – Renata. Informacijski sustav za provedbu zakona predstavlja pro-aktivno rješenje koje integrira servise i baze podataka od interesa službama provedbe zakona, optičke senzore (kamere, radare i slično) te u realnom vremenu obavještava policajca na terenu o situaciji na saobraćajnici. Samim time, sustav predstavlja alat za aktivno povećanje produktivnosti integracijom više slojeva baza podataka, aplikacija, poslovne logike i procesa u jedno jedinstveno sučelje – nadzorni operativni centar, što rezultira centraliziranim upravljanjem podacima, dokumentima i procesima u realnom vremenu.

U veoma kratkom periodu su uočene prednosti korištenja ovog sustava. Policajcu je olakšan rad na terenu a operater u samo nekoliko sekundi može rekonstruirati događaj. Budući da sustav nudi i integraciju video-nadzornih kamera i sličnih senzora, omogućena je potpuno automatska detekcija interesantnih vozila putem prepoznavanja registarske oznake, boje i modela vozila. Pod pojmom „interesantna vozila" smatramo vozila koja su neregistrirana, imaju prekršaj, vozač ima zabranu upravljanja, uzastopno voze iznad prosječnom brzinom, imaju kriminalnu povijest, ukradena vozila, vozila u bilo kojem svojstvu potrage i mnogo toga drugog. Tim rečeno, policajac na terenu u realnom vremenu dobija informacije putem mobilne aplikacije kao i upute za izdvajanje vozila iz kolone čak i prije no što vozilo do njega i dođe.

 

Mjerljivi rezultati projekta pokazali su smanjen broj neregistriranih vozila u prometu, veću naplatu prekršaja strancima, povećano opće stanje sigurnosti i smanjenje korupcije. 

Sve nevedeno su faktori koji upućuju na izvrsnu kvalitetu domaćeg proizvoda koji je IT Odjel doveo do globalne prisutnosti. Projekt, kojeg je izradila  Katarina d.o.o. poduzeće je za proizvodnju, trgovinu i usluge u informatici proveden diljem BiH i regije s mogućnošću širenja globalno.

U 2016 godini projekt je dobio priznanje kao 1 od 4 najinovativnija softverska rješenja po pitanju javne i nacionalne sigurnosti u Torontu od Microsoft korporacije, zatim u prosincu od Njemačke gospodarske komore kao 1 od 3 najinovativnija rješenja u BiH te u konačnici, u rujnu 2017 priznanje na Adria Security Summit-u, tj prvo mjesto Case Study Excellence Awards po ocjenama same struke. Sve su to priznanja koja ukazuju svijetlu budućnost ovog domaćeg proizvoda čijim su uvođenjem MUP ŽZH i IT Odjel udarili temelje za razvoj nove, moderne, tehnološki osviještene policije, Policije V2.

Inače, na ovogodišnjem Sajma gospodarstva 2017. u Mostaru  održana je prezentacija i pušten u rad integriranog sustava za krizne situacije 121, koji bi u budućnosti trebao predstavljati osnovu uskoro jedinstvenog  Europskog sustava 112 za hitne slučajeve, preko kojeg bi se proveo projekt zaštite i spašavanja ljudi te materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Svečanosti puštanja u rad ovog sustava nazočili su i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara Predrag Šupljeglav, a taj sustav za upravljanja u kriznim situacijama proizvela je i provela mostarska informatička tvrtka Katarina d.o.o.

Komentari
Broj komentara:1