Vidite prvi

kreditni rejting BiH

Moody's potvrdio kreditni rejting BiH - 'B3 sa stabilnim izgledima'

Autor:Prvi.tv
Objava:19.2.2018. 17:41
Moody's potvrdio kreditni rejting BiH - 'B3 sa stabilnim izgledima'
Učitavanje medija preglednika ...

Međunarodna agencija za ocjenu državnog (suverenog) kreditnog rejtinga Moody's Investors Service potvrdila je kreditni rejting BiH koji glasi „B3 sa stabilnim izgledima".

U prilog potvrđenom kreditnom rejtingu analitičari agencije Moody's ističu stabilan ekonomski rast Bosne i Hercegovine, iako strukturni izazovi, u koje se ubraja visoka nezaposlenost, negativno utječu na ekonomsku snagu BiH. Analitičari navode da je BiH umjereno zadužena i s relativno niskim kamatnim izdacima, što doprinosi njenoj fiskalnoj snazi.

Analitičari komentiraju kako trenutna politička nestabilnost ne doprinosi efikasnosti u donošenju i provedbi odluka, a to posebno utječe na provođenje dogovorenog programa reformi.

Ocjena „stabilnih izgleda" zasnovana je na očekivanju da će BiH nastaviti ispunjavati uvjete, prvenstveno Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za povoljno vanjsko financiranje koje će omogućiti potrebnu financijsku i tehničku pomoć za postepeno provođenje reformske agende. Također, Moody's očekuje da će vlasti nastaviti napredak u vezi s EU integracijama, naročito u svjetlu nedavno objavljene strategije Europske komisije za zapadni Balkan, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

Komentari
Broj komentara:0