Vidite prvi

FRANCISCO PARODI:

MMF neće prekinuti aranžman s BiH

Autor:Prvi.tv
Objava:17.5.2017. 8:58
MMF neće prekinuti aranžman s BiH
Učitavanje medija preglednika ...

Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, potvrdio je za „ Dnevni avaz" da Međunarodni monetarni fond neće prekinuti prošireni kreditni aranžman s Bosnom i Hercegovinom.

Time su prekinuta nagađanja i prognoze o tome da će doći do prekida aranžmana zato što vlasti u BiH nisu ispunile prethodne mjere dogovorene u studenom prošle godine koje su nužne za isplatu druge tranše kredita u iznosu od 155 milijuna maraka.

No, službene potvrde o tome kada bi BiH mogla dobiti drugu tranšu za sada nema. Prema ranijim stavovima iz ove međunarodne institucije, koji se nisu mijenjali, MMF će isplatu druge tranše uvjetovati usvajanjem seta reformskih zakona, među kojima je i zakon o akcizama. Bh. vlasti  obvezale su se na ove uvjete.

- Izvršni odbor MMF-a u septembru 2016. godine odobrio je trogodišnji prošireni aranžman. To znači da je Izvršni odbor MMF-a preuzeo trogodišnju obvezu u pogledu aranžmana s Bosnom i Hercegovinom prema okvirima ovog programa - kaže Parodi.

On je komentirao i posljednji neuspjeli pokušaj usvajanja zakona o akcizama.

- Dakle, prošireni aranžman neće biti prekinut zbog nedavnih događanja  u Parlamentarnoj skupštini BiH u vezi sa zakonom o akcizama i osiguranju depozita u bankama u BiH - naglasio je Parodi.

Prema uvjetima MMF-a za novu tranšu kredita, osim usvajanja zakona o akcizama i zakona o osiguranju depozita na državnom nivou, potrebno je na razini  Federacije usvojiti amandman na Zakon o bankama "te bude ostvaren mjerljiv i nepovratan napredak na objavljivanju dubinske analize za BH Telecom i HT Eronet", piše "Avaz".

 

Komentari
Broj komentara:0