Vidite prvi

gospodarstvo

Milijarder daje 5,2 milijarde dolara za spas velikog američkog trgovačkog lanca

Autor:Prvi.tv
Objava:16.1.2019. 11:24
Milijarder daje 5,2 milijarde dolara za spas velikog američkog trgovačkog lanca
Učitavanje medija preglednika ...

IzvršniI direktor posrnulog američkog maloprodajnog lanca Sears Holdinga Eddie Lampert ponudio je spas od stečaja za tu 126 godina staru kompaniju, davši na aukciji u srijedu ponudu vrijednu 5,2 milijarde dolara.

 Lampertova ponuda, poboljšana u odnosu na prvu koja je iznosila 5 milijardi dolara, nadmašila je ponudu same kompanije, doznaje Reuters od izvora s aukcije koja je završena u srijedu rano ujutro. 

 Nova ponuda tog milijardera, koja će se realizirati kroz njegov hedge fond ESL Investments, trebala bi spasiti 45.000 radnih mjesta i njegovih 425 trgovina diljem SAD-a.

Izvori za Reuters, međutim, ističu a cijeli posao još nije gotov, budući da ga mora odobriti stečajni sudac, a saslušanje na sudu se očekuje potkraj tjedna. Također, jedan izvor napominje da se skupina vjerovnika protivi toj ponudi, odnosno traži stečaj i likvidaciju kompanije, jer smatra da će više svojih potraživanja naplatiti na taj način.

Sears Holdings podnio je u listopadu lani zahtjev za stečajem. Stečajni postupak uključuje reorganizaciju dugova matičnih kompanija Searsa, Roebuck i Kmart Corp-a, nakon desetljeća padajućih prihoda, na stotine zatvorenih trgovina i niza dogovora koje je od 2004. godine u pokušajima zaokreta u poslovanju kompanije ispregovarao milijarder Lampert.

Lampert je obećavao vratiti Searsu staru slavu iz vremena kada je kompanija imala najvišu zgradu na svijetu i imala u vlasništvu kompanije koje su uključivale radio stanicu i Allstate osiguranje. Taj najveći kreditor Searsa i dioničar prije nego je taj lanac podnio zahtjev za pokretanje stečaja, spojio je tu tvrtku s lancem diskontnih trgovina Kmart u 2005. u poslu vrijednom 11 milijardi dolara.

No, kompanija nije ostvarila dobit još od 2011. godine, a kritičari tvrde da je Lampert tijekom godine pustio trgovine da propadnu, čak iako je kupovao dionice tvrtke i posuđivao novac.  Sada Sears ima 6,9 milijardi dolara imovine i 11,3 milijardi dolara obveza.

Sears je osnovan kasnih 1880-ih godina, a njegovi katalozi s poštanskim naručivanje svega, od igračaka, lijekova, gramofona, do automobila, gotovih montažnih kuća te nadgrobnih ploča činili su ga Amazonom tadašnjeg vremena.

No, sada je tek jedno u nizu zvučnijih korporativnih imena koje je palo kao žrtva financijskog pokolja u maloprodajnoj branši, uslijed pojave on-line platformi putem Amazona, kojima već godinama raste popularnost, javlja Index.hr.

 Za razliku od Searsa, koji planira očuvati poslovanje, lanac trgovina igračkama Toys "R" Us prošle godine zatvorilo je vrata nakon što ga kreditori više nisu htjeli financirati a nisu uspjeli naći niti kupca. 

Komentari
Broj komentara:0