Vidite prvi

IZVJEŠĆE KONGRESA

Klimatske promjene stajat će američko gospodarstvo stotine milijarda dolara

Autor:Prvi.tv
Objava:24.11.2018. 13:12
Klimatske promjene stajat će američko gospodarstvo stotine milijarda dolara
Učitavanje medija preglednika ...

Izvješće, koje je zatražio Kongres i izradilo ga je nekoliko vladinih agencija i ureda, govori o očekivanom utjecaju globalnog zatopljenja na sve dijelove američkog društva i u suprotnosti je s planovima predsjednika Donalda Trumpa koji gura industriju fosilnih goriva.

"Uz daljni rast ispuštanja stakleničkih plinova do rekordnih razina, godišnji gubici u nekim gospodarskim granama doseći će stotine milijarda dolara do kraja stoljeća, više od BDP-a brojnih saveznih država", piše u izvješću.

Upozorava se da će globalno zatopljenje više od drugih pogoditi siromašne, naštetiti javnom zdravlju, oštetiti infrastrukturu, ograničiti dostupnost pitke vode, izmijeniti obale i izazvati porast troškova u brojnim industrijama, od poljoprivrede do proizvodnje energije.

Izvješće se nadovezuje na istraživanje iz prošle godine po kojem je čovjek glavni uzročnik globalnog zatopljenja i koje je upozorilo na potencijalno katastrofalne posljedice za planet.

Oba dokumenta u suprotnosti su s politikom Trumpove administracije koja ukida mjere zaštite klime i okoliša iz mandata predsjednika Baracka Obame kako bi povećala proizvodnju domaćeg fosilnog goriva, uključujući sirovu naftu koja je već najveća na svijetu, ispred Saudijske Arabije i Rusije.

Trump je prošle godine najavio da će se SAD povući iz Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. kojim se gotovo 200 država obvezalo na borbu protiv klimatskih promjena. Trump smatra da sporazum šteti američkom gospodarstvu i ne pruža znatne koristi za okoliš.

Trump i nekoliko članova njegove vlade također su nekoliko puta izrazili sumnju u vjerodostojnost znanstvenih istraživanja, tvrdeći da uzroci i učinci globalnog zatopljenja još nisu potpuno jasni.

 

Novac.hr

 

Komentari
Broj komentara:0