Vidite prvi

AUTOHTONI PROIZVODI

Izvrsna kvaliteta proizvoda Prve kobasijade u Tomislavgradu

Autor:Prvi.tv
Objava:12.1.2019. 17:20
Izvrsna kvaliteta proizvoda Prve kobasijade u Tomislavgradu
Učitavanje medija preglednika ...

Međunarodni stručni žiri koji čine predstavnici Slovenije, Hrvatske i BiH tijekom petka i subote ocijenili su oko 130 uzoraka suhomesnatih proizvoda pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske za izbor najkvalitetnije kobasice i salame u sklopu 1. Međunarodne kobasijade koja se večeras održava u Hotelu "Tomislav" u Tomislavgradu.

Predsjednik Udruge "Zlatna šajba" i predsjednik kordinacije kobasara i salamara Srednje Europe, a ujedno i predsjednik stručnog žirija dr. sc. Dubravko Viduč je izrazio zadovoljstvo što se njihova europska obitelj povećava kad su u pitanju kobasice i salame, odnosno suhomesnati autohtoni proizvodi koji se tradicijski proizvode te svaki nosi specifičnost kraja odakle dolazi.

"Ono što smo u Tomislavgradu ocjenjivali je pretežno kobasica ili kako ih se ovdje zovu 'sudžuci' kojih je bilo najviše, oko 70", kazao je za Fenu Viduč.

Stručni žiri je podijelio sve pristigle uzorke u tri grupe za ocjenjivanje, od kojih prvu grupu čine salame, drugu grupu sudžuk, a u treću su svrstali ostale gdje spadaju kuleni, kulenove seke, sudžuci od govedine i slično.

"Iznenađeni smo kvalitetom, iako generalno gledano, ovo su jako dobri uzorci svih pristiglih kobasica gdje nismo imali ni jednu diskvalifikaciju", istaknuo je Viduč.

Stoga su za večeras tijekom završnog priznanja uz bogat glazbeni i zabavni program pripremili dodjele uglavnom srebrnih medalja, a bit će i nešto zlatnih, odnosno brončanih.

"Ono što se ocjenjuje je vanjski izgled, konzistencija, presjek i miris te okus. Sugerirali smo kolegama koji prvi put sudjeluju iz Tomislavgrada da kod njih ne 'pretegne' taj dojam ukusa nego da ocijene kvalitetu i kako je punjena, odnosno sušena", naglasio je predsjednik međunarodnog stručnog žirija Dubravko Viduč.

Pokrovitelj ove manifestacije je općina Tomislavgrad, a organizator Udruga "Duvanjski kobasičari" koju vodi Marko Jurčević.

Komentari
Broj komentara:0