Vidite prvi

pozitivna bih

Izvezli pola milijarde KM obuće, najviše u zemlju koja je simbol mode

Autor:Prvi.tv
Objava:21.9.2018. 21:59
Izvezli pola milijarde KM obuće, najviše u zemlju koja je simbol mode
Učitavanje medija preglednika ...

Bosna i Hercegovine je ove godine, zaključno s krajem kolovoza izvezla obuće u vrijednosti od gotovo pola milijarde KM, piše BiznisInfo na osnovu podataka Vanjskotrgovinske komore. Obuća je postala jedan od najvažnijih izvoznih bh. proizvoda.

Ukupno je od siječnja do kolovoza izvezeno obuće, kamašni i sličnih proizvoda, te njihovih dijelova, u vrijednosti od 497.895.710 KM. Zanimljivo je da je uvjerljivo najveća vrijednost izvoza u Italiju, u visini od 211 milijuna maraka. Podsjetimo, veliki broj europskih kompanija ima tvornice u BiH, ili pak surađuju s našim tvrtkama koje rade za njih.

Proizvodi se potom prodaju na svjetskom tržištu pod ovim poznatim brendovima. Jedan od primjera je talijanska kompanija Olip koja od ranije ima pogon u Travniku, a ove godine je otvorila veliku tvornicu u Donjem Vakufu. Druga na popisu izvoznih destinacija je Njemačka, gdje je izvezeno ovih proizvoda u vrijednosti od 47.962.542 KM.

Podsjetimo da, naprimjer, kompanija Sanino iz Dervente radi za njemačkog giganta Adidas. Adidasove kopačke koje su nosili suci na Svjetskom prvenstvu u nogometu ove godine proizvedene su upravo u BiH. Na trećem mjestu je Francuska (43.669.241 KM), a slijede Austrija (34.859.508 KM) i Hrvatska (30.554.521 KM). Veliki proizvođač obuće je i Intral BH koji je kupio pogon tvornice obuće Aida u Tuzli za 3,5 milijuna KM, što je pozitivan primjer oživljavanja nekadašnjih giganata.

vecernji.ba

Komentari
Broj komentara:0