Vidite prvi

posljedice

Havarija u Luci Ploče već uzrokuje poskupljenje naftnih derivata u BiH

Autor:Prvi.tv
Objava:6.9.2018. 12:19
Havarija u Luci Ploče već uzrokuje poskupljenje naftnih derivata u BiH
Učitavanje medija preglednika ...

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine posjetila je u srijedu Naftne terminale u Pločama koji pripadaju Federaciji BiH i sagledala štetu nastalu prilikom udara tankera u terminal.
Posljedica udara je, kako je delegaciju informirao predsjednik Skupštine Naftnih terminala Federacije (NTF) Džemal Bašić, da brodovi ne mogu pristajati u terminal zbog vezivanja, iako su ispitivanja pokazala da je terminal ispravan.

"Problem je vezivanja, na sve tri tačke u koje se može uploviti. Radi se na tome da se napravi privremena mogućnost vezivanja malog broda, a to bi moglo biti za oko 40 dana", istakao je Bašić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je udar napravio veliku štetu, a da se prestanak uplovljavanja već osjeti na poskupljenju nafte u cijeloj BiH.

"Brodarska kompanija koja je prouzrokovala štetu će je i nadoknaditi, ali nama ne pomaže ako će to biti za godinu dana", naveo je Novalić.

Poručio je da FBiH ne može biti bez ovog terminala, a da će delegacija federalne vlade nakon posjete vidjeti šta se može uraditi da što prije bude u funkciji.
Ukrcavanje u naftnom terminalu ne funkcionira od 5. avgusta, a prema procjenama za mjesec i pol do dva, moglo bi se osposobiti da na terminal upolovljavaju brodovi do stotinu metara dužine. Oni veći do daljnjeg neće moći uplovljavati.

see.biz.eu

Komentari
Broj komentara:0