Vidite prvi

cvijeće

Godišnje proizvedu 10.000 krizantema po nizozemskom modelu i sve ih prodaju

Autor:Prvi.tv
Objava:26.10.2018. 7:51
Godišnje proizvedu 10.000 krizantema po nizozemskom modelu i sve ih prodaju
Učitavanje medija preglednika ...

Približavanjem blagdana Svih svetih i Dušnog dana kada se tradicionalno masovno posjećuju groblja, polaže cvijeće, pale svijeće i moli za drage pokojnike, potražnja za svim vrstama cvijeća osjetno se povećava, piše Večernji list BiH. 

Cvjetni vrt

Kako je svake godine u to vrijeme cvijeće vrlo traženo i prilično skupo, posljednjih 15-ak godina zbog krize se sve više Brotnjaka odlučuje uzgajati krizanteme i ostale vrste cvijeća na otvorenom ili u plastenicima kako bi osigurali barem dio sredstava za egzistenciju svojih obitelji. I mi smo bili u posjetu jednoj čitlučkoj obitelji koja zasigurno spada među najveće uzgajivače krizantema u Brotnju. Već se 20-ak godina uspješno bave uzgojem krizantema u lončanica na otvorenom i rezanih krizantema u plastenicima. Svi članovi obitelji, bez iznimke, brinu o cvijeću. Kažu kako na otvorenom prostoru u blizini obiteljske kuće svake godine proizvedu oko 5000 raznobojnih sitnocvjetnih krizantema u loncima i 10-ak tisuća krupnocvjetni rezanih krizantema u plastenicima te da sve to uvijek prodaju kupcima koji dolaze iz cijele BiH.

Uvjerili smo se da je njihov prostrani cvjetni vrt izgrađen po najsuvremenijoj svjetskoj tehnologiji i po uzoru na Nizozemsku. Naime, do svake lončanice na otvorenom i svake krizanteme u plastenicima ugrađen je američki sustav automatskog natapanja biljaka, a primjenjuju se najsuvremenija zaštita i prehrana biljaka. Jedan od članova te obitelji nam kaže kako oko uzgoja krizantema, a posebno rezanih u plastenicima, ima previše posla koji traje po cijeli dan, i to više od šest mjeseci - od sadnje do berbe.

Velik trud

Dodaje kako taj posao u njihovu cvjetnom vrtu svakodnevno obavljaju najmanje tri osobe. Unatoč velikom trudu, dugotrajnom i osjetljivom radu s cvijećem te visokim troškovima proizvodnje, kaže nam da se uzgoj krizantema ipak isplati. Nije to baš neka velika zarada, ali dobije se toliko novca kako bi obitelj mogla i u ovim vremenima pristojno živjeti. No, kaže da je u posljednje vrijeme zarada, ipak, nešto manja jer se tim poslovima bavi sve više malih obitelji pa ponuda obara cijene cvijeću. Bijeli i žuti cvjetovi rezanih krizantema su izuzetno traženi. Kaže da krizanteme u loncima, ovisno o veličini, prodaje po cijeni od 5 do 8 KM, a rezane u prosjeku od 1 KM po cvijetu. Kaže nam i kako je prije nekoliko godina zasadio 106.000 sadnica smilja, a od lani više ne, ali da će nastaviti, moguće i prošiti proizvodnju cvijeća. Unatoč tomu što je uzgoj cvijeća prilično težak i vrlo osjetljiv posao koji zahtjeva mnogo vremena, znanja, strpljenja, odricanja te podosta novca, broćanski uzgajivači tvrde da im je u teškoj gospodarskoj krizi, to jedina mogućnost za osiguranje skromnih sredstva za život. 

 

Komentari
Broj komentara:0