Vidite prvi

rast vrijednosti eura

Europske burze pod pritiskom, cijene dionica padaju peti dan za redom

Autor:Prvi.tv
Objava:2.2.2018. 10:53
Europske burze pod pritiskom, cijene dionica padaju peti dan za redom
Učitavanje medija preglednika ...

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, peti dan zaredom, jer ulagače zabrinjava jačanje eura i mogućnost zaoštravanja monetarne politike središnjih banaka u svijetu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,4 posto, skliznuvši peti dan zaredom, i to na najnižu razinu u mjesec dana.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,20 posto, na 7.476 bodova, dok je pariški CAC oslabio 0,70 posto, na 5.418 bodova, a frankfurtski DAX 0,80 posto, na 12.897 bodova.

Jačanje eura

Ulagače posljednjih zabrinjava rast prinosa na obveznice, što je posljedica očekivanja da će najveće središnje banke u svijetu početi stezati monetarnu politiku, s obzirom na jačanje gospodarstava, ali i inflacije.

Američka središnja banka u srijedu je, nakon redovne sjednice njezinih čelnika, poručila da u ovoj godini očekuje rast inflacije, a to znači, objašnjavaju analitičari, da će nastaviti postupno povećavati kamate.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od ožujka.

Procjenjuje se i da će Europska središnja banka (ECB) do kraja godine ukinuti poticajne monetarne mjere. A to potiče rast prinosa na obveznice, što, pak, povećava troškove zaduživanja kompanija.

Isto tako, mogućnost zaoštravanja ECB-ovih politika potiče rast tečaja eura, koji je jutros ponovno premašio 1,25 dolara, pa se bliži najvišoj razini u tri godine.

A jačanje eura negativno utječe na europske izvoznike jer se zbog toga smanjuje cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,9 posto, na 23.274 boda, pa je u cijelom tjednu izgubio 1,5 posto.

Komentari
Broj komentara:0