Vidite prvi

svijet

EU za 'Putinov plinovod': Merkel uspjela nadmudriti Macrona

Autor:Prvi.tv
Objava:9.2.2019. 17:31
EU za 'Putinov plinovod': Merkel uspjela nadmudriti Macrona
Učitavanje medija preglednika ...

Nakon što je u četvrtak Francuska najavila kako će podržati izmjene plinske direktive u Bruxellesu, što prevedeno znači kako će obustaviti projekt Sjeverni tok 2, izgradnju plinovoda od Rusije do Njemačke preko Baltičkog mora, samo dan poslije objavljeno je da su Berlin i Pariz ipak pronašli kompromisno rješenje.

Diplomatske veze između Berlina i Pariza bile su u noći između četvrtka i petka užarene. Podrškom plinskoj direktivi, propisu po kojemu bi Bruxelles mogao tražiti da vlasnik plinovoda, odnosno ruski Gazprom, nema pravo istodobno upravljati sustavom i biti dobavljač prirodnog plina, EU je planirao zaustaviti ili bar jako usporiti ovaj projekt. Osnovna teza bila je da bi ruski plinovod dodatno pretvorio sjevernoeuropske zemlje u taoce Moskve ovisne o isporuci energenata iz Rusije, a naštetio Ukrajini i Poljskoj koje zarađuju na tranzitu ruskog plina. U sporazumu koji su dogovorili Berlin i Pariz tijekom noći, umjesto formulacije kako će se EU pravila primjenjivati na teritoriju svih zemalja članica i svih zemalja kroz koje plinovod prolazi, sada je uveden oblik kako će plinovod zakonski nadzirati Njemačka, a da Europska komisija ima veću kontrolu nad svim energetskim projektima, pa tako i nad Sjevernim tokom 2 da se previše ne postane ovisan o energentima iz Rusije.

– Ovo je veliki dan, a ne bi ga bilo bez njemačko-francuske suradnje – kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel kojoj je s krahom Sjevernog toka 2 prijetio najveći vanjskopolitički poraz. Podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u četvrtak da će Pariz napustiti taj projekt i da otkazuje svoj dolazak na Konferenciju o sigurnosti u Münchenu sredinom veljače, piše vecernji.ba.

– Macronov ugovor protiv populistaInače, radovi na plinovodu, koji počinje u Rusiji, a završava u Njemačkoj već uvelike traju. Svakodnevno se polaže po nekoliko kilometara plinovodnih cijevi, a cijeli je projekt težak oko 11 milijardi eura. Brzom dogovoru izmeđuFrancuske i Njemačke nije odmogla ni činjenica kako su u projekt uključene i velike naftne kompanije obje zemlje.

Geopolitički značaj

Sjeverni tok 2 nije samo gospodarsko već i političko pitanje koje uveliko utječe na geopolitičku sliku starog kontinenta. Prije svega, u pitanju je jedinstvo Europske unije jer je jasno kako Njemačka neće odustati od ovog projekta. S jedne strane, saveznik Angeli Merkel je ruski predsjednik Putin, dok se Macron, bar u četvrtak, bio priklonio politici koju zastupa američki predsjednik Donald Trump. A Trump već odavno nije omiljen u Europskoj uniji za koju je svojedobno ustvrdio kako je štetna organizacija koju treba uništiti. Postizanjem dogovora između Francuske i Njemačke ponovo je konsolidirana politička situacija između dvije najveće, stupne članice EU. Tu je i pitanje plinovoda koji sada ide kroz Ukrajinu i teza da će Kijev izgubiti dio prihoda. Rusija je dala uvjeravanja kako plin neće koristiti kao sredstvo političkog pritiska.

Komentari
Broj komentara:0