Vidite prvi

SUKLADNO ODLUCI SKUPŠTINE

Đuro Đaković obustavio postupak povećanja temeljnog kapitala

Autor:Prvi.tv
Objava:15.5.2017. 19:11
Đuro Đaković obustavio postupak povećanja temeljnog kapitala
Učitavanje medija preglednika ...

Đuro Đaković grupa u ponedjeljak je objavila da je obustavila postupak povećanja temeljnog kapitala temeljem odluke glavne skupštine iz ožujka ove godine, jer nije dostignut prag uspješnosti izdanja od pet milijuna dionica, a objavila je i poziv za novu skupštinu na kojoj bi se krajem lipnja trebala donijela nova odluka o dokapitalizaciji, ali uz niži prag uspješnosti izdanja.

Slavonskobrodska grupa najprije je putem Zagrebačke burze izvijestila o obustavi postupka povećanja temeljnog kapitala, sukladno odluci skupštine od 21. ožujka, prenosi Hina

Temeljem stanja upisa i uplata dionica koje su bile predmet izdanja, izvršenih do 12. svibnja 2017. do 16,00 sati, utvrđeno je da je upisano i uplaćeno manje od pet milijuna dionica, uslijed čega nije dostignut prag uspješnosti izdanja novih dionica utvrđen odlukom skupštine iz ožujka, naveli su iz Đuro Đaković grupe. Stoga su i otkazali glavnu skupštinu, koja se trebala održati 19. svibnja, a na kojoj je uz ostalo trebalo biti i izvješće o provedenom postupku povećanja temeljnog kapitala odnosno izdavanja novih dionica. 

Iz Đuro Đaković grupe su se oglasili i priopćenjem u kojem su naveli da je "do obustave došlo uslijed nemogućnosti dostizanja minimuma izdanja od pet milijuna dionica, a iz razloga poteškoća u funkcioniranju tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj, izazvanog značajnim financijskim poremećajima, što je imalo za posljedicu neodlučnost prije svega inozemnih, ali i domaćih institucionalnih ulagatelja i nedovoljno vremena za adekvatnu analizu svih rizika potencijalnog ulaganja".

"Ipak, s obzirom na količinu pristiglih prijava i iznos prikupljenih sredstava te s obzirom na želju potencijalnih ulagatelja za dužim rokovima potrebnim za pripremu i analizu ulaganja, Uprava Đuro Đaković grupe je sukladno članku 277. stavak 1. Zakona o trgovačkim društvima donijela odluku o sazivanju glavne skupštine društva s ciljem nastavka procesa dokapitalizacije, kako bi se pozitivni procesi i postignuta razina poslovanja društva mogli neometano nastaviti u budućnosti", navodi se u priopćenju, koje je potpisao predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Tomislav Mazal. 

Odlukom skupštine iz ožujka bilo je planirano povećanje temeljnog kapitala za iznos od najviše 152 milijuna kuna, a što se planiralo provesti izdavanjem najviše 7,6 milijuna novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti 20 kuna. Tom je odlukom kao prag uspješnosti izdanja bio utvrđen upis i uplata najmanje pet milijuna novih dionica.

Prema prijedlogu za novu glavnu skupštinu, koja je zakazana za 30. lipnja ove godine, i novo bi povećanje temeljnog kapitala bilo za najviše 152 milijuna kuna, a provelo bi se izdavanjem najviše 7,6 milijuna novih redovnih dionica, nominale 20 kuna, ali je prag uspješnosti izdanja prepolovljen te bi za njegov uspjeh trebalo biti upisano i uplaćeno najmanje 2,5 milijuna dionica. 

"Uprava društva smatra da će se u ponovljenom postupku povećanja temeljnog kapitala, gospodarske prilike i prije svega prilike na tržištu kapitala u dovoljnoj mjeri stabilizirati i da će društvo prikupiti dodatni kapital i uspješno provesti povećanje temeljnog kapitala", navodi se u obrazloženju odluke o potpunom isključenju prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu te korištenja prava iznimke od obveze objavljivanja prospekta kod javne ponude.

Upis novih dionica vršio bi se u jednom krugu u kojem bi pravo upisa imati svi ulagatelji koji će za upisane vrijednosne papire uplatiti najmanje 800 tisuća kuna po ulagatelju, za svaku pojedinačnu ponudu. Upis bi se, prihvate li dioničari na skupštini, mogao izvršiti u roku od najviše tri mjeseca od dana koji će biti naznačen u javnom pozivu za upis novih dionica. 

Svi postojeći dioničari imat će mogućnost sudjelovati u postupku upisa pod jednakim uvjetima kao i ostali ulagatelji, navodi se uz ostalo u prijedlogu odluka za skupštinu, koja će se održati krajem lipnja. 

Nakon današnjih objava cijena dionice Đuro Đaković grupe na Zagrebačkoj je burzi pala za 13,41 posto, na 35,50 kuna, uz promet od 464,8 tisuća kuna.


 

 

Komentari
Broj komentara:0