Vidite prvi

Ulagači pod pritiskom

Dolar pod pritiskom

Autor:Prvi.tv
Objava:11.11.2017. 20:28
Dolar pod pritiskom
Učitavanje medija preglednika ...

Ulagači su oprezni zbog neizvjesnosti oko toga što će na kraju sadržavati porezna reforma, nakon što su jučer republikanski zastupnici u Senatu objavili svoj prijedlog zakona koji se znatno razlikuje od prijedloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu.
Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i dan prije na Wall Streetu, dok je dolar pod pritiskom zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 0,3 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu porasli su, pak, oko 0,1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na gubitku 0,2 posto, skliznuvši s najviše razine u 10 godina.

Ulagači su oprezni zbog neizvjesnosti oko toga što će na kraju sadržavati porezna reforma, nakon što su jučer republikanski zastupnici u Senatu objavili svoj prijedlog zakona koji se znatno razlikuje od prijedloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu.

Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana, dok bi se na male poduzetnike primjenjivali porezni odbici, a ne posebna stopa.

Ti i drugi prijedlozi iz Senata dodatno su zakomplicirali ionako kompliciranu situaciju, nakon što su prije desetak dana republikanski zastupnici u Zastupničkom domu predložili smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima.

No, predložili su i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih skupina.

Uz to, taj bi prijedlog doveo do povećanja javnog duga za otprilike 1.500 milijardi dolara u idućih deset godina, pa je pitanje, kažu analitičari, kako će se taj utjecaj na proračun anulirati.

Od kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a S&P 500 indeks porastao je oko 21 posto, djelomično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze.

"Mislim da će na kraju biti postignut kompromis, pa ne bismo trebali biti previše pesimistični. No, ako se doista odgodi smanjenje poreza za godinu dana, ulagači će vjerojatno biti razočarani", kaže Hirakazu Kabeya, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme jučer su na Wall Streetu najvažniji indeks pali oko 0,4 posto, skliznuvši s rekordnih razina, a ni na azijskim burzama ne vlada ništa bolje raspoloženje.

Ponešto su jutros pale i cijene nafte. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 57,05 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom zbog komplikacija u vezi porezne reforme, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,3 posto, na 94,49 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao na 113,30 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,95 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,1595 na 1,1640 dolara.

Komentari
Broj komentara:0