Vidite prvi

Godišnji izvještaj

BiH na 86. mjestu u novom izvještaju Svjetske banke 'Doing Business'

Autor:Prvi.tv
Objava:31.10.2017. 17:40
BiH na 86. mjestu u novom izvještaju Svjetske banke 'Doing Business'
Učitavanje medija preglednika ...

 Bosna i Hercegovina je u najnovijem godišnjem izvještaju Svjetske banke 'Doing Business', koji je objavljen danas, zauzela 86. mjesto među ukupno 190 zemalja svijeta.

Što se tiče naše regije, najbolje je plasirana Makedonija i to na 11. poziciju, Kosovo je na 40. mjestu, Crna Gora na 42., a Srbija na 43. mjestu, dok je Hrvatska na 51. mjestu. Inače, na samom vrhu su Novi Zeland, Singapur i Danska. 

Kako navodi godišnji izvještaj 'Doing Business' Grupacije Svjetske banke, zemlje Europe i centralne Azije nastavljaju s aktivnim programom reformi na unapređenju poslovnog okruženja, otvaranju radnih mjesta i poticanju rasta.  

Objavljeni izvještaj 'Doing Business 2018: Reforme za otvaranje radnih mjesta', evidentira 44 reforme u prethodnih godinu dana u regiji, što daje broj od ukupno 673 reforme provedene tokom proteklih 15 godina.

Dvije ekonomije , Kosova i Uzbekistana, ističu se kao one koje su najviše napredovale, a 13 od 24 ekonomija u regiji je rangirano među prvih 50 po globalnom rangiranju izvještaja 'Doing Business'. 

 - Zemlje Europe i centralne Azije nastavljaju demonstrirati vrlo snažnu reformsku agendu - rekao je Santiago Croci Downes, šef programa u odjelu za 'Doing Business'.  

Zemlje Europe i centralne Azije pokazuju najbolji učinak u 'Doing Business' oblastima koje se odnose na zaštitu manjinskih investitora i registraciju imovine. Naprimjer, potrebno je prosječno 20 dana za transfer komercijalne imovine, u poređenju s globalnim prosjekom od 49 dana.

Regija i dalje pokazuje slabiji učinak u oblasti građevinskih dozvola i priključaka na električnu energiju. U regiji je prosječno potrebno 168 dana za dobivanje građevinske dozvole, u poređenju sa 158 dana globalno. A poduzetniku u regiji trebaju 144 dana da se priključi na električnu energiju, dok je globalni prosjek 92 dana.  

Komentari
Broj komentara:0